odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

ODJF WEB wilkins krem

 

Immanuel Wilkins Quartet (USA)

 

Ako rozpoznať dramaturgiu dobrého festivalu od podujatia výnimočného? Mimoriadne podujatie predstavuje hudobníkov práve v období ich umeleckého rozletu. Presne to je prípad dvadsať šesťročného altsaxofonistu Immanuela Wilkinsa, ktorého albumy vydané prestížnou značkou Blue Note vzbudili pozornosť na americkej scéne. Rodáka z Filadelfie ovplyvnili saxofonisti Kenny Garrett, Branford Marsalis a Marshall Allen, no až trubkár Wynton Marsalis ho počas štúdia na prestížnej Juilliard School of Music nasmeroval na avantgardnejší odkaz saxofonistu Ornetta Colemana. Odtiaľ bolo na skok k otvorenejším projektom klaviristu Jasona Morana, ktorý vzal šikovného saxofonistu pod svoje krídla. Wilkinsova koncepcia ponúka ten najaktuálnejší pohľad na smerovanie jazzu a ONE DAY JAZZ festival hrdo predstavuje jeho vynikajúce kvarteto v slovenskej premiére.
 
Immanuel Wilkins – altsaxofón
Micah Thomas – klavír
Matt Brewer – kontrabas
Kweku Sumbry – bicie nástroje

 
 
 freso
 

Mária Reháková Topoľana (SK/GB)

 

Slovenská jazzová flautistka, speváčka a skladateľka Mária Reháková túžila ako jedna z mnohých umelcov žijúcich v zahraničí, zdieľať prostredníctvom hudby svoj pôvod. Preto iniciovala medzinárodný projekt Topoľana, v ktorom prepája európsky jazz so slovenským folklórom. Sexteto tvoria rešpektovaní britskí a slovenskí jazzmani a je zaujímavé sledovať, ako sa dokážu popasovať s kompozíciami či aranžmánmi inšpirovanými ľudovými piesňami. Mária vyrastala ako tanečnica a speváčka v detskom folklórnom súbore Kremienok a ľudové piesne zasadené do multikultúrneho prostredia dostávajú v podaní kapely nový nádych. Stávajú sa aktuálnou výpoveďou pulzujúcej a kultúrne pestrej britskej metropoly, v ktorej má svoje miesto aj Slovensko.
 
Immanuel Wilkins – altsaxofón
Micah Thomas – klavír
Matt Brewer – kontrabas
Kweku Sumbry – bicie nástroje

 
 
 freso

 

Kremnica Kostol

Oskar Török & Marián Čekovský feat. Martin Valihora
 
Návštevníci ONE DAY JAZZ festivalu budú v kremnickom Kostole svedkami výnimočného zoskupenia, ktoré sa sformovalo špeciálne pre tento večer. Klaviristu, speváka, herca či šoumena Mariána Čekovského nie je potrebné predstavovať: hudobní fanúšikovia ho poznajú vďaka spolupráci s Richardom Müllerom či kapelami No Name, IMT Smile, Free Faces alebo Kontrafakt. Okrem toho získal Čekovský nesmiernu popularitu ako komik a zabávač v rámci viacerých súkromných či verejnoprávnych médií. Keď rodák z Humenného hľadal počas svojich tínedžerských rokov spriazneného hudobného partnera, objavil ho v trubkárovi Oskarovi Törökovi a hoci sa ich cesty oddelili, obaja sa príležitostne stretávajú na pôde rozličných projektov. Török sa dlhodobo pohyboval najmä medzi Prahou a Katovicami, kde vyštudoval hru na trúbke a už dve desaťročia je oporou vynikajúcich českých i poľských zoskupení Vertigo Quintet, Wojtek Mazolewski Quintet, Čikori huslistky a speváčky Ivy Bittovej, Concept Art Orchestra, Points Septet, Kapela snů klaviristky Beaty Hlavenkovej, Nikola Kolodziejczyk Orchestra či experimentálneho tria Sato-San To. Dvojica našla ideálneho partnera v bubeníkovi Martinovi Valihorovi, ktorý je nesmierne prispôsobivým a kreatívnym spoluhráčom. Dôkazom sú jeho spolupráce s legendárnymi medzinárodnými (Mezzoforte, Harry Sokal Depart – Refire, Waking Vision, Dan Bárta Illustratosphere) či domácimi zoskupeniami (Collegium Musicum, Prúdy, Fermáta). Bude to neopakovateľný večer!
 
Oskar Török – trúbka
Marián Čekovský – klávesové nástroje
Martin Valihora – bicie nástroje
 
 

 

 

Ďakujeme za podporu

Hlavní partneri:
Tipos-logo
Partneri:
fpu
slov-institut-varsava
slov-institut-praha
slov-institut-budapest
NBS
PQM
cosyma
Microcomp
BKIS
art-film-fest-kosice
MATADOR
Lenovo
GO2SKY
evolutions
mypiano
Senator-banquets
LMC
park-inn
narodny-onkologicky-ustav-zdruzenie-priatelov-nou
BAYNACH
expres-menu
adts
saitron
goout
smidt
ISEEIT
ticketportal
hotel-devin-bratislava
Festival podporili:
soza
nadacia-tatrabanka
bratislavsky-kraj
bratislava_tourist_board
Ministerstvo_dopravy
nadacia_spp
Mediálni partneri:
ta3
rtvs
tvjoj
tyzden
tyzden
hudobny-zivot
sk-jazz-sk
jazz-sk
Organizátor:
mga