odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Trubkár Ambrose Akinmusire sa narodil a vyrastal v Oaklande v Kalifornii. Bol členom jazzového súboru Berkeley High School Jazz Ensemble, keď upútal pozornosť saxofonistu Steva Colemana.

 

Trubkár Ambrose Akinmusire sa narodil a vyrastal v Oaklande v Kalifornii. Bol členom jazzového súboru Berkeley High School Jazz Ensemble, keď upútal pozornosť saxofonistu Steva Colemana. Bol ním oslovený aby sa pripojil k jeho zoskupeniu Five Elements, s ktorými sa vydal na Európske turné, keď mal iba 19. rokov. Bol vtedy študentom hudobnej školy na Manhattane. Po návrate na západné pobrežie, kde získal magisterský titul na univerzite v južnej Kalifornii, pokračoval Akinmusire v štúdiu na Jazzovom inštitúte Theloniousa Monka v Los Angeles, kde študoval u Herbieho Hancocka, Waynea Shortera a Terence Blancharda.

V roku 2007 vyhral Akinmusire prestížnu medzinárodnú jazzovú súťaž Thelonious Monk International Jazz Competition a aj medzinárodnú sólovú súťaž jazzových trúbok Carmine Caruso. Vydal vtedy aj debutový album Prelude ... To Cora pod značkou Fresh Sound. Presťahoval sa späť do New Yorku a začal vystupovať s hudobníkmi ako Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding či Jason Moran. V tomto období tiež prvýkrát upútal pozornosť iného náročného poslucháča, Brucea Lundvalla, prezidenta Blue Note Records. Debut pod týmto vydavateľstvom vydal v roku 2011. Išlo o nahrávku s názvom When The Heart Emerges Glistening, ktorou si vyslúžil nadšené recenzie kritikov. Na One Day Jazz festival zavíta so svojim hviezdnym newyorským Quartetom.

ambrose about 04

Ďakujeme za podporu