odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Lionel Loueke – voice, guitar
Daniele Camarda – bass
Martin Valihora – drums

 

DALIMA je medzinárodné trio hudobníkov, ktorí sa spoznali na Berklee College of Music. Ide o svetové mená akými sú gitarista pôvodom z Afriky, Lionel Loueke, známi svojimi spoluprácami s Harbiem Hancockom, taliansky virtuóz v hre na basgitaru Daniele Camarda a slovenský bubeník Martin Valihora.


Skromne vystupujúci Lionel pôsobí ako ako gitarový sideman v kapelách a nahrávkach najvýznamnejších postáv jazzu. Okrem už spomínaného Hancocka dlhé roky spolupracuje s menami svetového formátu ako Terence Blanchard, Dianne Reeves, Cassandra Wilson, Wayne Shorter, Richard Bona, Marcus Miller, Sting, Brian Blade, John Patitucci, Kenny Garrett, Santana a ďalší.


Basgitarový virtuóz Daniele Camarda v ničom nezaostáva za svojím hudobným kolegom. Počas svojho života a pôsobenia v NYC koncertoval napríklad s Avishaiom Cohenom, Lionelom Louekom, Chihiro Yamanakom a mnohými ďalšími. Absolvoval turné po Južnej Afrike s rockovou kapelou Swim, v Indii s tanečným a hudobným projektom „Akhra“ a po Švajčiarsku s jazzovým vibrafonistom Davom Samuelsom.


Bubeník Martin Valihora ako dieťa študoval klavír a neskôr bicie a perkusie na Konzervatóriu v Bratislave. V štúdiu hry na bicie pokračoval na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Viac ako 20 rokov je označovaný za jedného z najvyhľadávanejších štúdiových hráčov do hudobných projektov v Európe i USA. Za hranicami Slovenska svoje meno najväčšmi preslávil dlhodobou spoluprácou s virtuóznou japonskou klaviristkou Hiromi Uehara. Hral a hrá vo viacerých domácich aj medzinárodných zoskupeniach (Mezzoforte, trio Depart Refire a trio Ovsepian, Camarda, Valihora), spolupracuje s množstvom domácich aj zahraničných spevákov a muzikantov (Oskar Rózsa, Vardan Ovsepian, Daniele Camarda, Eugen Vizváry, Juraj Griglák, Richard Müller, Gabo Jonáš, Andrej Šeban, Ron Affif, John Shannon, Mitch Cohn a ďalší). Je zakladateľom a riaditeľom festivalu One Day Jazz Festival a podieľa sa na džezových predstaveniach v Divadle Aréna.

dalima

Ďakujeme za podporu