odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band /SK,

Ádám Gráf /HU,

Kristína Miháľová /SK,

Peter Lipa /SK

 

 

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band /SK

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa po prvýkrát verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. Počas svojej existencie účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch ako aj samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku. Koncertoval aj v Srbsku a v. Spolupráca s ORF spolu s popredným rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila aj do nahrávky koncertu v Radiokulturhause a na CD vyšla aj nahrávka koncertu na Pražskom hrade ktorého usporiadateľom bol český prezident Václav Klaus, rovnako tak záznam Novoročného koncertu Volksbank 2009, na ktorom účinkoval Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band aj so sólistami Sigi Finkelom a Bercom Baloghom.

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa skladá z popredných jazzmanov z Čiech a Slovenska, ktorí majú s pôsobením vo veľkých jazzových orchestroch bohaté skúsenosti; v ostaných rokoch je stálym členom orchestra aj Ádám Gráf na poste 1. trúbky, kmeňový člen Modern Art Orchestra z Budapešti. Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby M. Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu „Blázni z Chelmu“, na ktorom sa autorsky okrem M. Jakabčica podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov – členov orchestra (Michal Motýľ, Lukáš Oravec, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein). Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s Harry Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo tenor/soprán saxofón. Orchester má v repertoári aj Ellingtonovu/Strayhornovu „The Nutcracker Suite“ – Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika.

Na One Day Jazz Festivale 2020 sa predstavia v zložení Miroslav Poprádi (as, cl), Ondřej Štveráček (ts,ss), Martin Uherek (ts), Erik Rothenstein (bs, cl) – drevá; Ádám Gráf, Ľuboš Kamenský, Lukáš Oravec – trúbky a krídlovky; Richard Šanda, Branislav Belorid, Michal Motýľ (basový trombón) – trombóny; Ľudovít Kotlár (klavír), Matúš Jakabčic (gitara), Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie) – rytmika.

Bratislavské jazzové dni 2011 (záznam RTVS) –Room #445(Matúš Jakabčic): https://www.youtube.com/watch?v=Q0NU2BBfcAY

Bratislavské jazzové dni 2011 (záznam RTVS) - Magic Zephyr (Matúš Jakabčic-Harry Sokal, arr. M. Jakabčic) + hosť Harry Sokal https://www.youtube.com/watch?v=ukoMESQpguQ

Koncert.klub pod lampou, 7.11.2019 - On a Bright Day (Matúš Jakabčic): https://www.youtube.com/watch?v=cK3yiVkPnNE&feature=youtu.be

 

Ádám Gráf /HU

Maďarský trubkár z Mohácsa vyštudoval hru na tento nástroj na Franz Liszt Music School a zúčastnil sa viacerých talentových súťaží po celej rodnej krajine. Vzdelával sa aj pod vedením Arnolda Sranka na Hudobnej akadémii v Grazi. V Budapešti na jazzovej fakulte na škole Franz Liszt Academy of Music absolvoval pod vedením Kornéla Fekete Kovácsa. Ihneď po promócii dostal pozvánku do Budapeštianskeho jazzového orchestra a od roku 2005 do 2019 bol aj členom Orchestra moderných umení.

V súčasnosti je sám pedagógom na dvoch maďarských hudobných školách a lekcie viedol aj v Prahe na Medzinárodnom jazzovom kempe. Je stabilnou súčasťou Matúš Jakabčic CZ-SK Big Bandu. Medzi jeho profesionálne ambície patria hrania v kvalitnej kapelu s rôznymi hudobníkmi, vyladenie vlastného umeleckého štýlu na vyššiu úroveň a kvalitne vyučovať nástroje, ktoré ovláda.

Gráf Ádám - Kovács Péter Liszt Ferenc Zeneiskola https://youtu.be/A7dzC263Szk

 

Kristína Miháľová /SK

Speváčka s výnimočným hlasom rozvírila vody slovenského jazzu v roku 2017, kedy získala cenu Objav roka v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Rodáčka z Trebišova vystupuje v dvojici s Jakubom Šedivým, s ktorým vydala len minulý mesiac svoj debutový album pod menami Kristin Lash a Jakob Grey. Za rok 2019 boli nominovaní v kategórii Objav roka a získali Ocenenie Nadácie Advance Investments na Radio_Head Awards. Kristína si veľmi rýchlo získala uznanie nielen slovenskej jazzovej scény a jej hlas je skutočne mimoriadny.

Kristína nerozlišuje medzi žánrami a je presvedčená, že hudba je len jedna. Aj to bol dôvod, prečo debutový album má skôr soulový ako jazzový charakter. Na One Day Jazz Festival A-Live 2020 vystúpi ako hosť spolu s Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a Petrom Lipom.

Kristína Miháľová & Jakub Šedivý – Peacocks https://youtu.be/9z2RQdEKGxk

Kristin Lash & Jakob Grey – Sleepin‘ With The Lights On https://youtu.be/g-7zA_fr4hs

Kristína Miháľová & Jakub Šedivý – Skies https://youtu.be/gECiZczwfvg

 

Peter Lipa /SK

Peter Lipa je synonymom slovenského jazzu z viacerých dôvodov. Od svojho založenia v roku 1990 je prezidentom Slovenskej jazzovej spoločnosti. Od roku 1976 je dramaturgom a jedným z hlavných organizátorov festivalu Bratislavské jazzové dni. Ale predovšetkým je bezkonkurenčne najznámejším a najúspešnejším slovenským jazzovým spevákom, ktorý sa v 80. rokoch minulého storočia objavoval v Top5 najlepších európskych vokalistov prestížneho časopisu Jazz Forum. Hoci svoj prvý album vydal až v 40-ke, na jeho konte odvtedy pribudli viac ako dve desiatky štúdiových alebo koncertných albumov v najrozličnejších zostavách hudobníkov najrozličnejších generácií. Prezentuje v nich rôzne podoby jazzu a majstrovsky ich vie podať v podobe, ktorá osloví aj mainstreamového poslucháča, neraz za pomoci skvelých textov jeho generačného kolegu Milana Lasicu.

Peter Lipa – Lipove Blues https://youtu.be/6ypKE_cLKsg

Peter Lipa - Problémy s problémami https://youtu.be/eGo0UBgnGv8

Use the online HTML, CSS, JavaScript resources to generate the perfect code in your web projects