odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu sa opäť nesie v duchu humanizmu a tolerancie

 

Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu sa opäť nesie v duchu humanizmu a tolerancie.

1.6.2017

 

0Pat MethenyNajväčšie svetové esá jazzu v čarovnom prostredí a v jedinečných formáciách! Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu opäť ponúka množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Festival odštartoval samostatným koncertom 20-násobného nositeľa Grammy Award, legendárneho amerického gitaristu Pata Methenyho. V júni festival pokračuje na Bratislavskom hrade a potom sa presunie do Žiliny, Košíc a Banskej Štiavnice. Lahôdkou bude vystúpenie Kurta Ellinga so Slovenskou filharmóniou pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Ale aj koncert jedného z najžiadanejších bubeníkov svetovej jazzovej scény Erica Harlanda, alebo ďalšej americkej gitarovej hviezdy Kurta Rosenwinkela s jeho brazílskym projektom Caipi, či arménsko-taliansko-slovenského tria skvelých muzikantov Vardana Ovsepiana, Daniela Camardu a Martina Valihoru. Z domácej scény vystúpi Matúš Jakabčic a jeho CZ-SK Big Band. Jarný ONE DAY JAZZ Festival chce propagovať myšlienky humanizmu a tolerancie a odkázať, že ak dokáže spájať hudba, mohlo by sa to preniesť do celej spoločnosti. Nenechajte si ujsť jedinečné jazzové vystúpenia a skvelú atmosféru ONE DAY JAZZ festivalu.

Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu opäť prináša na Slovensko to najlepšie zo svetovej jazzovej scény. Návštevníci sa môžu tešiť na unikátne koncerty, aké ešte v našich končinách nemali možnosť počuť.

„Ambíciou festivalu je prinášať každý rok niečo nové, zaujímavé. V máji vystúpila v Bratislave na špeciálnom samostatnom otváracom koncerte jedna z najväčších svetových osobností, mnohonásobný nositeľ Grammy, gitarista Pat Metheny. Ďalším unikátom bude júnový koncert na Bratislavskom hrade. Svetoznámy spevák Kurt Elling vystúpi so svojim kvartetom v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, dirigovať bude Oskar Rózsa a hostia sú Peter Lipa a Iva Bittová. Na záver koncertu chystajú aj spoločné prekvapenie. Zaujímavé bude aj vystúpenie Američana Erica Harlanda, jedného z najžiadanejších bubeníkov súčasnosti, ale aj koncert amerického gitaristu Kurta Rosenwinkela s brazílskym projektom Caipi. Z domácich interpretov vystúpi fantastický autorský projekt Matúša Jakabčica – CZ-SK Big Band. Ďalším veľmi dôležitým rozmerom festivalu je prinášať aj workshopy jednotlivých hviezd, ktoré sa budú konať na bratislavskom konzervatóriu a študenti aj hudobníci sa môžu stretnúť so svetovou špičkou a vymeniť si skúsenosti, čo je najväčším posunom vo vývoji domácej hudobnej scény,“ vraví organizátor festivalu Martin Valihora.

K netradičným zážitkom bude patriť i koncert arménsko-taliansko-slovenského tria skvelých muzikantov Vardana Ovsepiana, Daniela Camardu a Martina Valihoru. Jarná edícia ONE DAY JAZZ Festivalu zavíta do štyroch miest – do Bratislavy, Žiliny, Košíc a Banskej Štiavnice. Všade budú umelci hrať v priestoroch s jedinečnou atmosférou, no azda najoriginálnejší zážitok ich čaká hlavnom meste.

2Martin Valihora 2„Už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou preniesť koncerty do open air verzie a Bratislavský hrad sa mi zdal ako vynikajúce miesto. Má čarovnú atmosféru, symboliku. O to, aby sa jarné vystúpenia konali pod holým nebo, som sa snažil aj inde, ale nie všade sa to dá. V Žiline preto budeme hrať v Mestskom divadle, ale aj na nádvorí pred ním, v Košiciach v GES Clube – na mieste, kde radi hráme a v Banskej Štiavnici v krásnom amfiteátri,“ dodáva Martin Valihora.

Súčasťou ONE DAY JAZZ Festivalu budú aj dva workshopy pre hudobníkov aj študentov. Na bratislavskom Konzervatóriu budú mať jedinečnú príležitosť stretnúť sa s Ericom Harlandom a Kurtom Rosenwinkelom. Festival reaguje na spoločenskú situáciu a má hlbší, nielen umelecký zmysel.

„Chceme ukázať ako hudba spája. Festival sa preto opäť nesie v myšlienke humanizmu a tolerancia. Spájame národnosti a etniká na jednom pódiu a chceme odkázať, že to ako spája hudba, by sa mohlo preniesť aj do spoločnosti. Radi by sme opäť venovali stredný školám určitý počet miest ako náš príspevok. Chceme ukázať mladým ľuďom vysoko tvorivý umelecký prejav jednotlivých interpretov a silné hudobné zážitky,“ uzatvára Martin Valihora.

 

ONE DAY JAZZ Festival

 

14.6. – Bratislava, Bratislavský hrad

Kurt Elling a Slovenská Filharmónia,

hostia: Iva Bittová a Peter Lipa, diriguje Oskar Rózsa

 

15.6. – Bratislava, Bratislavský hrad

Matúš Jakabčic, CZ-SK Big Band

Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO

Eric Harland TRIO

Kurt Rosenwinkel Caipi

 

16.6. – Žilina, Mestské divadlo

Jablko noci

Róbert Ragan Jr. TRIO

Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO

Eric Harland TRIO

 

17.6. – Banská Štiavnica, Amfiteáter

Ľubo Šamo project

Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO

 

18.6. – Košice, GES Club

Arpád Farkaš Quartet

Ovsepian/Camarda/Valihora TRIO