odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Plejádu zahraničných hviezd povedú svetové esá

 

Na Slovensko prichádza výnimočný ONE DAY JAZZ Festival! Festival prinesie hudobný maratón s bohatým programom až v troch slovenských mestách. Plejádu zahraničných hviezd povedú svetové esá a lídri úspešných hudobných projektov legendárny gitarista Lee Ritenour a basgitarista John Patitucci. Okrem nich sa predstavia Jure Pukl Trio s Joshom Ginsburgom a Gregom Hutchinsonom, ktorého označujú za jedného z najvýznamnejších bubeníkov svojej generácie. Na ONE DAY JAZZ Festivale sa stretneme 28.11. v bratislavskom Istropolise, 30.11. v žilinskom Mestskom divadle a 2.12. v košickom Ges klube.

ONE DAY JAZZ Festival je späť s najsilnejším programom v histórii, plným svetových mien a kvalitných hudobných telies súčasnej jazzovej scény. Tento rok prichádza jesenná edícia obľúbeného festivalu na prelome novembra a decembra, a tak bude tentokrát festival vianočným darčekom pre všetkých priaznivcov kvalitnej hudby. Na ONE DAY JAZZ Festivale sa stretneme v Bratislave, v Žiline a v Košiciach.

Tešíme sa na vás na troch koncertných večeroch v troch slovenských mestách, 28. novembra v bratislavskom Istropolise, 30. novembra v Mestskom Divadle Žilina a napokon 2. decembra v košickom Ges Klube. Návštevníci ONE DAY JAZZ Festivalu si tento raz vychutnajú veľké mená svetovej hudby,“ upresňuje riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Nositeľ Grammy award, svetoznámy gitarista Lee Ritenour vystúpi s Jesse Millinerom (klávesy), Reggie Washingtonom (bass) a Martinom Valihorom (bicie). Lahôdkou bude aj vystúpenie Danila Pereza, Johna Patitucciho a Briana Bladea, ktorí vystúpia s projektom „Children of the Light“. Nadšenci jazzu sa môžu tešiť aj na uznávaného slovinského saxofonistu Jure Pukl Trio s Joshom Ginsburgom a Gregom Hutchinsonom, ktorého označujú za jedného z najvýznamnejších bubeníkov svojej generácie. Fantastický a na Slovensku veľmi obľúbený Dan Bárta vystúpi s Robert Balzar Triom s veľkými novinkami! Po prvý raz u nás zahrajú aj vlastné nové piesne! Nebude chýbať ani inštrumentálny jazz-metal Petra Tomka a Los Massakeros. European Mantra pricestuje zo susedného Maďarska a zahrá s Gergom Borlaiom.

Hviezdy jesennej edície festivalu

leeritenour 3Držiteľ ocenenia Grammy Award Lee Ritenour

Famózny americký gitarový virtuóz sa hrdí vyše 40-ročnou úspešnou kariérou. V roku 1986 sa stal držiteľom ocenenia Grammy Award (nahrávka Harlequin - kolaborácia s Daveom Grusinom) a okrem toho bol na ocenenie Grammy 17-krát nominovaný. Nahral vyše 40 albumov. Z jeho úspešných hitparádových skladieb zaujal najmä hit „Is It You“, ktorý sa stal klasikou jazzového rozhlasového éteru. V 90-tych rokoch sa stal Lee Ritenour zakladajúcim členom Fourplay – jednej z najúspešnejších formácií v novodobých jazzových dejinách. Škála sólových kolaborácií Lee Ritenoura obsahuje mená legiend ako Phil Collins, Chaka Kahn či Herbie Hancock. Nezmazateľnou stopou v histórii americkej hudby sa stali Ritenourove legendárne Utorkové noci – vystúpenia v slávnom kalifornskom jazzklube The Baked Potato. S kapelou v zložení Dave Grusin, Patrice Rushen, Harvey Mason a Ernie Watts sa v 70tych rokoch stali na dlhých 5 rokov významnou súčasťou vtedajšej najuznávanejšej jazzovej komunity. Dodnes sa povráva, že v preplnenom klube sa v publiku pravidelne objavovali na jeho koncertoch Eric Clapton, Jeff Beck, George Benson, Al Jarreau, Joe Sample či Bob Dylan a Joni Mitchell.

Danilo Pérez, John Patitucci and Brian Blade: Projekt „Children of the Light“

Danilo Pérez, John Patitucci a Brian Blade tvorili dlhšie než dekádu rytmiku v kvartete žijúceho jazzového génia, legendárneho saxofonistu Wayne Shortera. Všetci traja sa okrem toho stali frontmanmi vlastných individuálnych projektov a skupín. V roku 2015 vydali spoločný album Children of the Light. Renomované trio prinesie koncept piano (Danilo Pérez) – basa (John Patitucci) – bicie (Brian Blade).

Jure Pukl Trio feat. Greg Hutchinson a John Ginsburg

„Pukl je kombináciou talentu, duše a túžby po dobrodružstve, ktorá poháňala jazzovú evolúciu odjakživa. Je rastúcou hviezdou kreatívnej novej generácie, ktorá energicky povedie hudbu do novej éry,“ napísali v roku 2012 o Jure Puklovi prestížne londýnske noviny The Guardian. Uznávaný slovinský saxofonista má za sebou štúdium na Vienna Music Academy, Haag Conservatory of Music, štipendium na Berkley College of Music a Graz Academy of Music. Pýši sa spoluprácami s menami ako Esperanza Spalding, Marcus Gilmore, Bosko Petrovic, Miles Griffith a orchestrami European Jazz Orchestra, European Movement Jazz Orchestra, Vienna Saxophone Quartet či Nouvele Cousine. Za svoju modernú, avantgardnú interpretáciu jazzovej hudby si vyslúžil mnoho ocenení. V súčasnosti má na konte 7 vlastných albumov a 40 CD, na ktorých je podpísaný ako jeden z tvorcov. V Bratislave vystúpi v spolupráci s mladým americkým bubeníkom Gregory „Hutchom“ Hutchinsonom, označovaným za jedného z najvýznamnejších bubeníkov svojej generácie.

Projekt „European Mantra“ feat. Gergo Borlai

Inštrumentálny jazz-metalový projekt European Mantra pricestuje do Bratislavy zo susedného Maďarska. Jeho lídrom je fenomenálny fusion bubeník Gergő Borlai, ktorý sa ako jeden z mála bubeníkov zo stredoeurópskeho regiónu presadil vo svete. Aktuálne žije a tvorí v Los Angeles. Spolu s ním sa na One Day Jazz Festivale predstavia gitarista Peta Lukács, klavirista János Nagy a basgitarista Barabás Tamás .